Het verloop van een kaasmarkt

Op deze pagina vind je informatie over het traditionele verloop van de kaasmarkt.

Hoe verloopt een kaasmarkt?

De Alkmaarse kaasmarkt is de oudste en grootste van Nederland. Sinds 1365 bezit Alkmaar één kaasweegschaal, in 1612 heeft de stad al maar liefst vier kaasweegschalen. Ook het Waagplein, waar de kaasmarkt al sinds het begin plaatsvindt, is meerdere keren vergroot. Uit deze gegevens blijkt het grote belang van de kaashandel voor Alkmaar.

Ieder jaar kan je de kaasmarkt in de periode vanaf de laatste vrijdag in maart tot en met de laatste vrijdag van september elke vrijdag tussen 10:00 uur tot 13:00 uur op het Waagplein aanschouwen. Ook kan je de avondkaasmarkt bezoeken op de dinsdagavonden in juli en augustus tussen 19:00 uur en 21:00 uur.

07:00 uur: kazen zetten

Vrachtwagens vol kazen rijden het Waagplein op waar de Alkmaarse Kaasmarkt al vanaf het begin plaatsvindt. Onder toeziend oog van de marktmeester leggen de ‘zetters’ maar liefst 30.000 kilo aan Goudse en Edammer kazen in lange rijen op het nog stille Waagplein. Dat zijn zo’n 2.400 kazen! Dit moet om 9:30 uur klaar zijn.

09:30 uur: Kaasdragers


De kaasdragers arriveren in het Waaggebouw. Wie te laat is moet een boete betalen.09:45 uur: appél Kaasvader

Het hoofd van de kaasdragers, de ‘kaasvader’, houdt in het Waaggebouw zijn appél aan de kaasdragers. Zijn alle kaasdragers aanwezig? Zijn er op de markt vandaag bijzonderheden? Welke kaasdragers gaat werken op welk deel van de Kaasmarkt? 


10:00 uur: de Kaasbel

Stipt om 10 uur wordt de kaasbel geluid. Hiermee is de kaasmarkt voor bezoekers geopend. De eer van het luiden gaat meestal naar een bekende Nederlander of relatie van de Gemeente AlkmaarVanaf 10:00 uur: Kazen keuren

Na het luiden van de bel keuren de keurmeesters de kazen, dit doen zij door de kaas te bekloppen, beproeven en te bevoelen. Met een speciale kaasboor wordt een stukje uit de kaas gehaald. De geur en de elasticiteit van het stukje kaas wat hieruit komt zegt iets over het vetgehalte. Ze kijken ook naar de hoeveelheid gaten in de kaas: deze horen perfect over de kaas verdeeld te zijn.

De steekproef
Neem jij ook weleens een steekproef? Deze term is afkomstig van de Kaasmarkt, waar de keurmeesters met een kaasboor een stukje uit de kaas halen om de kaas te kunnen proeven. Na een positieve keuring kan het grote onderhandelen over de prijs van de kaas beginnen. Dit gebeurt nog altijd via de ouderwetse methode, 'handjeklap'. De laatste handklap betekent dat de verkoop van de partij kaas rond is.


Vanaf 10:00 uur: kaas wegen

Zodra een partij kaas is verkocht dragen de kaasdragers de kaas op een berrie naar de Waag. Daar wordt de kaas gewogen door de zogenaamde ‘tasman’. Waar de naam tasman vandaan komt? Van de tas om zijn middel, waar hij het geïnde geld bewaart. De waagmeester ziet er op toe dat het juiste gewicht aan de koper wordt doorberekend. Na het wegen markeert de tasman de houten berrie door er een stempel op te zetten.

Vanaf 10:00 uur: de kazen wegdragen:

Is een partij kaas gewogen en verkocht? Dan dragen de kaasdragers de kazen over de markt naar de vrachtwagens van de kopers. Ze dragen de kaas met zijn tweeën op een berrie. Hierop ligt wel meer dan 100 kilo kaas! Het is een hele kunst om de kaasberrie stil te laten hangen tijdens het lopen. De Kaasdragers moeten in een bepaald ritme lopen dat de ‘kaasdragersdribbel wordt genoemd.’ Op die manier hangt de berrie het stilst tussen de kaasdragers in.

12:30 uur: Kaas ingooien

De ingooiers laden de laatste kazen in karren en brengen ze naar de vrachtwagens in de Marktstraat. De kaas verdwijnt van het Waagplein, maar ervoor in de plaats komen gezellige terrassen. Misschien heb je wel trek gekregen in een broodje kaas...De horeca op en rondom het waagplein helpen je graag! 

Misschien vind je deze artikelen ook leuk om te lezen

Winkelen in Alkmaar
Winkelen in Alkmaar
Kom winkelen in Alkmaar! Hier vind je het allemaal. Van kleine boetiekjes tot grote ketens, er is zelfs een kringloop boulevard.
Cultuur & musea
Cultuur & musea
In Alkmaar wordt er heel veel georganiseerd waar jij heerlijk cultuur kunt snuiven. Genieten van live muziek, theater, een museum of samen een filmpje pakken. Dus, stap je voordeur uit en ga ...
Eten & drinken
Eten & drinken
Alkmaar heeft genoeg leuke horecazaken waar je terecht kunt voor een heerlijke lunch, fijne borrel of goed diner.
Overnachten
Overnachten
Alkmaar is de perfecte bestemming voor een stedentrip in Nederland. Overnachten in hartje Alkmaar of midden in de polder, het kan allemaal. Lees hier alles over appartementen, B&B’s en hotels in Alkmaar. Een dagje Alkmaar is leuk, maar een weekendje Alkma
Omgeving Alkmaar
Omgeving Alkmaar
De omgeving van Alkmaar is heel veelzijdig. Zo kun je vanuit Alkmaar richting de gezellige kust. Of maak een fietstocht langs de dorpen rondom Alkmaar.