Kaasdragersgilde

Binnen het kaasdragersgilde zijn er verschillende functies, van Tasman tot Kaasvader.

Verschillende functies binnen het Gilde

Binnen het kaasdragersgilde zijn er naast de verschillende bijnamen van de kaasdragers ook veel verschillende functies. Iedere functie draagt bij aan een soepel verloop van de kaasmarkt.

Zetters
Plaatsen vroeg in de ochtend de kazen vanuit de vrachtwagen op de markt. Ook beladen ze de berries. Ze dragen een zwarte broek en een blauw shirt.

Ingooiers
Nadat de kazen gewogen zijn, laden ingooiers de kazen vanaf de berries in houten handkarren en brengen deze naar de vrachtwagen. Herkenbaar aan zwarte broek en ecru kleurig hemd.

Noodhulp
Voordat men kaasdrager wordt is men eerst twee jaar noodhulp, daarna kan men toetreden tot het Gilde. De kaasvader en de overman nemen hierover een besluit. De kaasdrager krijgt dan ook zijn bijnaam.

Vastman
Een ervaren kaasdrager werkzaam in één van de vemen.

Tasman
Herkenbaar aan een zwarte leren tas om zijn middel. Hij staat bij de weegschaal. Vroeger werd met hem afgerekend. Na het wegen vinkt hij de kazen. De tasman is degene die het langste in dienst is.

Voorman
Aan het hoofd van elk veem staat een ‘voorman’, de oudste man van het veem. Hij wordt ook wel ‘overman’ genoemd. Om de twee jaar wordt een voorman gekozen binnen het veem. Hij draagt een zilveren schildje met een lintje in de kleur van zijn veem.

Kaasvader
De ‘kaasvader’ staat aan het hoofd van de vier vemen. Hij is herkenbaar aan zijn oranje hoed, zwarte wandelstok met zilverbeslag en het wapen van Alkmaar op de borst.

Knecht
Het hulpje van de kaasvader. Hij moet de toiletten en het stoepje voor het waaggebouw schoonhouden. Ook is hij verantwoordelijk voor het ophangen van de bel en moet hij twee keer per jaar het koper poetsen. Hij draagt een apart schildje, een berrie met een strikje van zilver. Elk seizoen vervult een andere kaasdrager deze functie, voormannen uitgezonderd.

Bottelier
Hij zorgt voor de inwendige mens en is verantwoordelijk voor de drankjes.

Provoost
Is verantwoordelijk voor het innen van de boetes die kaasdragers moeten betalen als ze te laat komen. Tevens noteert hij ze op het schandbord. Hij draagt ook een apart schildje met een berrie en een smal zilveren strikje daarboven. Zijn bijnaam is de 'beul'.


Misschien vind je deze artikelen ook leuk om te lezen:

Het verloop van een kaasmarkt
Het verloop van een kaasmarkt
Op deze pagina vind je gedetailleerde informatie over de traditionele manier waarop de Alkmaarse Kaasmarkt verloopt, en wat daar allemaal bij komt kijken.
Eerste kaasmarkt
Eerste kaasmarkt
Wanneer vindt de eerste kaasmarkt plaats? Lees het hier op deze pagina.
Dinsdagavond kaasmarkten
Dinsdagavond kaasmarkten
In de zomer maanden juli en augustus vindt er iedere dinsdag avond een extra kaasmarkt plaats.