Historie van de Kaasmarkt

Al sinds 1365 wordt er in Alkmaar op de traditionele manier kaas verhandeld.

Al vanaf 1365 kaasmarkten in Alkmaar

Bijna 700 jaar geleden was Alkmaar al een kaasstad. Uit historische stukken blijkt dat Alkmaar in het jaar 1365 weegrecht én een kaasweegschaal had. Over traditie gesproken! In 1612 zijn dit al vier weegschalen. Wanneer de eerste echte kaasmarkt heeft plaats gevonden is in nevelen gehuld. Er zijn oude documenten gevonden waarop duidelijk wordt dat in 1622 de kaasmarkt met zekerheid plaatsvond, maar er is ook bewijs dat in 1593 het kaasdragersgilde werd opgericht; hieruit kunnen we opmaken dat er toen ook al een kaasmarkt moet zijn geweest.

1593 - Oprichting Kaasdragersgilde

Op 17 juni 1593 werd het Alkmaarse Kaasdragersgilde opgericht. Al meer dan 400 jaar doen de kaasdragers van de vier verschillende 'vemen' op traditionele wijze hun werk. Lees hier meer over het kaasdragersgilde.

18e en 19e eeuw - het Waagplein te klein

De status van Alkmaar als kaasstad werd door de jaren heen steeds bekender en de Kaasmarkt werd populairder. Er vonden er maar liefst vier kaasmarkten per week plaats, deze duurden vaak tot één uur ’s nachts! De markt heeft altijd op het Waagplein plaatsgevonden. Markten waren in die dagen dé economische motor, dus werden er af en toe huizen gesloopt om het marktplein te vergroten; in twee eeuwen tijd werd het maar liefst acht keer vergroot tot de huidige oppervlakte. Gemiddeld werd er per marktdag 300 ton kaas omgezet. Sinds 1939 is Alkmaar de enige stad die nog kaas verhandelt op traditionele wijze

De kaasmarkt nu

Tegenwoordig komen duizenden bezoekers van over de hele wereld komen speciaal naar Alkmaar voor de kaasmarkt. Hier wordt nog altijd op de traditionele manier kaas verhandeld. Bekijk hoe een kaasmarkt verloopt.

Kaasdragers
Kaasdragers
In de Middeleeuwen was het gebruikelijk om per beroepsgroep een gilde op te richten. Zo ook voor de kaasdragers
Kaasdragersgilde
Kaasdragersgilde
Binnen het kaasdragersgilde zijn er verschillende functies, van Tasman tot Kaasvader.
Kaasmuseum Alkmaar
Kaasmuseum Alkmaar
Het Hollands Kaasmuseum is gevestigd in het hartje van de kaasstad Alkmaar, in het monumentale Waaggebouw. Hier leer je alles over kaas.