Het Hollands Kaasmuseum

Het lekkerste museum van Nederland gevestigd in hartje Alkmaar.

Het lekkerste museum van Nederland

Het Hollands Kaasmuseum is gevestigd in het hartje van de kaasstad Alkmaar, in het monumentale Waaggebouw. Het museum, opgericht in 1983, stelt markante objecten ten toon die het vak van kaasmaken en de cultuur van boerenbedrijvigheid, kaasmakerij en handel rijkelijk illustreren. De collectie bestaat uit historische gebruiksvoorwerpen, film- en beeldmateriaal en schilderijen. Voor kinderen is een speurtocht uitgezet, waarmee ze het hele museum leren kennen. In 2014 is er een volledige herinrichting gerealiseerd, waarna de geschiedenis van Hollandse kaas nog beter verteld wordt en extra aantrekkelijk is voor bezoek met kinderen door gebruik van interactieve materialen en spellen. Het museum is rolstoeltoegankelijk.

Het kaasmuseum voor kinderen

Ook voor kinderen is er veel te zien en beleven in het Hollands Kaasmuseum. 

Speurtocht
Het Hollands Kaasmuseum heeft een leuke, interactieve speurtocht waarmee je alle ins en outs over kaas leert kennen. Wat is eigenlijk het verschil tussen een kaasbrik en een kaaspers? En waarom wordt een stremselpot ook wel een Poepekan genoemd…? Een ding is zeker, als je deze speurtocht hebt volbracht, mag je jezelf een heuse kaasexpert noemen. De speurtocht is beschikbaar in het Nederlands, Duits en Engels.

Spelletjes
Wat heeft een koe nou precies met kaas te maken? Hoe wordt kaas gemaakt? En wat is het verschil tussen oude en jonge kaas? Allemaal vragen waarop kinderen via touchscreens antwoord krijgen in het Hollands Kaasmuseum. Spelenderwijs ontdekken zij in ons museum alles wat ze maar willen weten over kaas. 

Praktische informatie

Openingstijden:
Maandag t/m vrijdag 13.00-16.00 uur
Zaterdag 10.00-16.00 uur
Zondag 13.00-16.00 uur
Kijk voor openingstijden tijdens vakanties op www.kaasmuseum.nl

Bezoek door groepen is het het gehele jaar op afspraak mogelijk. Neem hiervoor contact op met VVV Alkmaar

Toegankelijkheid:
Ben je slecht ter been of gebonden aan een rolstoel of scootmobiel? Wij willen iedereen de kans bieden om ons museum te bezoeken. Ons museum heeft alle voorzieningen die het bezoek met een rolstoel mogelijk maken.

Contactgegevens:
Waagplein 2 1811 JP Alkmaar
Tel. +31 (0) 72 515 55 16
E-mail: info@kaasmuseum.nl
Website: www.kaasmuseum.nl

Misschien vind je deze artikelen ook leuk om te lezen:

Het verloop van een kaasmarkt
Het verloop van een kaasmarkt
Op deze pagina vind je gedetailleerde informatie over de traditionele manier waarop de Alkmaarse Kaasmarkt verloopt, en wat daar allemaal bij komt kijken.
Eerste kaasmarkt
Eerste kaasmarkt
Wanneer vindt de eerste kaasmarkt plaats? Lees het hier op deze pagina.
Dinsdagavond kaasmarkten
Dinsdagavond kaasmarkten
In de zomer maanden juli en augustus vindt er iedere dinsdag avond een extra kaasmarkt plaats.